Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

 Internetiajastu algaegadest alates on üks suurematest IT turvariskidest pahavara. Pahavara on tarkvara, mille eesmärgiks on teha kahju kasutatavale seadmele või arvuti kasutajale endale. 
Pahavaraga nakatumine toimub üldjuhul kasutale märkamatult e-kirja avades, mõnda veebilehte külastades või internetist tarkvara alla laadides. Nakatumise järgselt on võimalik küberkurjategijal arvuti kasutajat jälgida ja nii on võimalik kätte saada kasutaja poolt kasutatavad paroolid ja pangaandmed.

"Mitnicki valemi" kolme komponendi (tehnoloogia, koolitus, reeglid) abil on võimalik vähendada pahavaraga seonduvaid riske ja sattumist seadmesse.

Tehnoloogia:
Selleks, et takistada pahavara sattumist seadmesse tuleks kasutada mõnda viirusetõrje programmi, tulemüüri ja hoida tarkvara alati värskena. Viirusetõrje programm aitab jooksvalt tuvastada pahavara ning seadmest eemaldada. Tulemüüri eesmärk on piirata sisenevat võrguliiklust ning selle läbi kaitsta seadet võrgu kaudu saabuvate rünnakute eest.
Tarkvara pidev uuendamine ja ajakohasena hoidmine aitab vähenda võimalust pahavaraga nakatuda. Aegunud tarkvaraversioonid võivad sisaldada turvaauke ning seeläbi on küberkurjategijal lihtsam ohvreid leida.

Koolitus:
Kasutajate koolitamine ja ohtudest teavitamine on oluline kaitsetegur. Mida rohkem räägitakse võimalikest ohtudest, levikust ja tagajärgedest, seda rohkem oskavad inimesed tähelepanu pöörata kahtlase sisuga e-mailidele, veebilehtedele ja ei lae tarkvara alla tundmatutest kohtadest.

Reeglid:
Ettevõtete tasandil peavad olemas olema turva ja/või käitumisreeglid. Nende abil määratakse ära tingimused tarkvara kasutamisele, alla laadimisele, uuendamisele jne. Lisaks antakse käitumisjuhiseid ja soovitusi ohutuks "liiklemiseks" internetis.


Kasutatud allikad:

Mis on pahavara ja kuidas ennast selle eest kaitsta? - https://digi.geenius.ee/blogi/zonei-blogi/mis-on-pahavara-ja-kuidas-ennast-selle-eest-kaitsta/

Pahavara, õngitsuslehed ja libaloosimised - https://www.ria.ee/kuberturbe-nouanded/nouanded-internetikasutajale/pahavara-ongitsuslehed-ja-libaloosimised

Tulemüür (informaatika) - https://et.wikipedia.org/wiki/Tulem%C3%BC%C3%BCr_(informaatika)


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

11. nädal: Arendus- ja ärimudelid

Nädal 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus