Nädal 1 - Noppeid IT ajaloost

Märkamatult on kätte jõudnud teine semester ja nii on ka minul õppeainete osas valik tehtud. Üheks õppeaineks olen valinud IT eetilised, sotsiaalsed ja professionaalsed aspektid ning just selle kursuse raames minu blogi püsti pandud sai.

Kursus kestab kokku 15 nädalat ning igal nädalal ootavad meid põnevad teemad, mille kohta lugeda ja kirjutada.

Nüüd siis esimese nädala juurde. Selle nädala ülesandeks oli tutvuda teemaga "Noppeid IT ajaloost" ning kirjutada kolmest põnevast IT-lahendusest. Kuna valik on suur ja lai ning lahendusi ja tehnoloogiaid lõpmata palju, siis otsustasin kirjutada toodetest, mis mulle ühel või teisel hetkel olulised on olnud, meelde jäänud või piisavalt huvitavad, et sooviks kohe küsida: "Mis selle looja peas küll toimus?"

Tahvelarvutid

Ei ole lihtne leida inimest, kes ei teaks, mis on tahvelarvuti. Kuid kui paljud teavad või üldse mõtlevad sellele, kes on tahvelarvuti loojaks või milline see esimene tahvelarvuti õigupoolest oli? Vastust püstitatud küsimusele ma antud hetkel otsima ei hakka, kuid teen lühikese sissejuhtatuse tahvelarvutite ajalukku.

Tahvelarvuti idee loojaks võib pidada Alan Kay-d, kes tutvustas oma Dynabook-i nimelist prototüüpi 1971. aastal. Suurt edulugu Dynabook ei toonud. Tahvelarvuti prototüüpe ja valmis tooteid tegid teisedki, kuid revolutsioon tahvelarvutite maailmas toimus 2010. aastal, kui Apple asutaja Steve Jobs tutvustas meile kõigile teada ja tuntud iPadi. Esimene iPad oli 9.7-tolline ning võrreldes tänapäevaste tahvelarvutitega kaalus ta võrdlemisi palju (ligikaudu 680 g). Appleinsider artikli "A brief history of the iPad, Apple's once and future tablet" andmetel müüdi mõne kuuga üle miljoni eksemplari.
Eestisse jõudis esimene iPad müügile 2011 aasta alguses.
Kaua ei lasknud end oodata ka iPad2, mis tuli välja 2011 aasta märsis. IPad2 sisaldas kiiremat A5 protsessorit, oli tunduvalt õhem ja kergem (kaalus ligikaudu 600g) ning mis peamine sisaldas esi- ja tagakaamerat, mis võimaldas teiste Apple kasutajatega FaceTime abil videokõnesid teha.


Autori pildikogust


Tahvelarvutite teema kokkuvõtteks võib öelda, et Alan Kay poolt loodud Dynabook-i jaoks ei olnud maailm veel valmis ning see loodi mõnikümmend aastat liiga vara.
Seevastu aga Steve Jobs koos oma asutatud ettevõttega Apple tegi tõelist revolutsiooni tahvelarvutite maailmas. 

Nutikad joogipudelid

Viimaseks hüppan tahvelarvutite maailmast joogipudelite maailma ja kui esmapilgul tundub hüpe tahvelarvutitelt veepudelitele veider, siis las ma selgitan.
Mõned päevad tagasi vaatasin oma kulunud kirjadega joogipudelit ja tekkis mõte soetada uus. Kuna õues oli parajast külm, siis seadsin endale eesmärgi leida üks korralik termopudel, mis talvel tee soojana hoiaks ja suvel vee külmana.
Olgu siinkohal öeldud, et ostu ma ei sooritanud ja järgneva jutuga reklaami ei tee, kuid ühe vahva toote, mis tekitas minu peas küsimuse "Mis selle looja peas küll toimus?", leidsin küll.
Tegemist on Smart termopudeliga, mis on võimeline ühilduma nutitelefoniga ning omab helendavat funktsiooni aidates seeläbi kasutajal meelde tuletada, kui on aeg lonksuke vett juua.
Kui esialgu tekitas toode piltlikult öeldes suure küsimärgi minu peas, siis tänaseks tundub see siiski piisavalt huvitav ja vajalik neile, kes kipuvad tihti vee tarbimist unustama.


Kasutatud materjalid:
https://appleinsider.com/articles/18/04/03/a-brief-history-of-the-ipad-apples-once-and-future-tablet
https://www.techtarget.com/searchmobilecomputing/definition/tablet-PC

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Nädal 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

11. nädal: Arendus- ja ärimudelid