Nädal 2 Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Selle nädala ülesandeks on kirjeldada kahte erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost. Ühte, mida tänaseks enam kasutusel ei ole ja teist, mis on meile kõigile veel tuttav ja teada.


Flopydisk

Esimene flopidisk leiutati 1969. aastal IBM-is Alan Shugart poolt, kuid mõningates allikates on viidatud ka Jaapanist pärit leiutajale Yoshiro Nakamatsu, kes olevat selle leiutanud hoopis 1950. aastal.
Flopidisk oli magnetiline andmekandja, mille õhuke ja õmmargune ketas oli ümbritsetud ruudukujulise kangaga vooderdatud plastkorpusega. Plastkorpust vooderdati selleks, et tolmuosakesed ei satuks keerlevale kettale.
Diskette sai kirjutada ja lugeda FDD seadmega, mis oli üldjuhul arvuti sisse ehitatud.
Diskid olid populaarsed ja kasutusel aastatel 1970 - 1990 ning peamiselt kasutati neid andmete liigutamiseks ühest arvutist teise.
Ka mina ise oma lapsepõlves olen flopidega kokku puutunud. Aastaarvu ma kahjuks ei mäleta, kuid kõige eredam mälestus on sellest, kuidas ma kooli arvutist kahe flopiga oma kodus olevasse arvutisse Supaplex mängu tõin.

Tänaseks päevaks on flopide edulugu lõppenud ja viimane disk toodeti 2011 aastal Sony poolt.


Emotikonid

Seda, mis imeasjad on emotikonid, ilmselt selgitama ei pea, kuid sõna emotikon ise tuleneb ingliskeelsest sõnast emoticon, mis tähendab siis emotsiooni edastavat ikooni.
Väidetavalt ilmus esimene emotikon 1979. aastal, kuid esimene nö põhjendatud kasutamine leidis aset arvutiteadlase Scott E. Fahlmani poolt 19. septembril 1982, kui ta andis omapoolse soovituse kasutada :-) emotikoni humoorikate postituste jaoks ja :-( emotikoni tõsiste postituste jaoks teadetetahvlil.
Väidetavalt hakkasid emotikonid koheselt levima ja said populaarseks juba paari kuu möödudes.
Lõpetuseks on tore teada, et emotikonid on alati esitatud tekstina ja pildikesed nägudest, mida meie igapäevaselt oleme harjunud kasutama kannavad nimetust emoji'd.

Pilt pärit: english.stackexchange.com




Kasutatud allikad:
Flopydisk - Floppy Disk Explained: Everything You Need to Know - History-Computer
Emoticonid - Emoticon | Definition, History, & Facts | Britannica

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Nädal 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

11. nädal: Arendus- ja ärimudelid