11. nädal: Arendus- ja ärimudelid

 Selle nädala ülesandeks oli analüüsida üht tarkvara arendusmudelit ja üht ärimudelit.

Tarkavara arendusmudeli analüüsiks valisin välja kõigile tuntud Spotify.
Spotify on kõige populaarsem voogedastuse muusikaplatvorm.
Tarkvaraarenduses kasutab Spotify Scrum raamistikku, mida on oma vajadustele vastavaks kohantanud. Kuna Sporify insenerid on kohandatud meetodi kirjeldused dokumenteerinud ja teistele ettevõtetele neid jaganud, siis tuntakse seda kui Spotify meetodit.

Spotify mudeli keskmes on lihtsus. Kui Spotify hakkas oma tööd korraldama, selgitasid nad välja olulised elemendid selleks, et defineerida, kuidas inimesed ja meeskonnad peaksid olema üles ehitatud.
Mudel koosneb "squad" (meeskonnad on kui väikesed rühmad, mis töötavad ühe kindla projekti kallal), "tribe" (suurte ja mahukate projektide realiseerimiseks on kokku pandud mitu väiksemat meeskonda üheks suureks meeskonnaks), "chapter" (ühe valdkonna spetsialistidest on loodud grupp kogemuste ja teadmiste jagamiseks) kontseptsioonist.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et Spotify mudel on pigem tarkvaraarenduse organisatsiooniline mudel, mis põhineb Scrum-il ja järgib Agile filosoofia põhimõtteid.


Ärimudeli analüüsiks valisin välja samuti Spotify. Ettevõtte põhiline suund on muusikateenuste pakkumine parneritele ja voogedastusplatvormi pakkumine kuulajatele.
Ühest küljest võiks väita, et nad kasutavad Freemium mudelit, kuna lõpptarbijale on olemas tasuta versioon, kus on küll lugude kuulamine piiratud arvuga ja needki sisaldavad reklaami, kuid on olemas ka "Premium" ehk tasuline versioon, kus saab lugusid kuulata piiramatult ja ilma reklaamideta.
Teisest küljest kasutatakse aga reklaamimudelit, kuna reklaamide ja tellimuste müümine on ettevõtte peamiseks sissetulekuallikaks.


Kasutatud allikad:
The Spotify Model for Scaling Agile | Atlassian
https://businessmodelanalyst.com/spotify-business-model/#Spotify%E2%80%99s_Business_Model_Canvas




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Nädal 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus